BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 21 July 2011

Jaguar lancarkan project C-X75, pesaing Veyron


Jaguar mengambil langkah berani ke masa depan dengan mengumumkan pengeluaran Projek C-X75 seni-unggul kereta hebat yang akan menjadi salah satu terpantas dan terrendah pengeluaran asap kenderaan di dunia.
Projek C-X75 akan menjadi kenyataan terbesar dari segi rekabentuk dan inovasi kejuruteraan Jaguar. Kereta hebat hybrid prestasi tinggi ini akan mengekalkan rekabentuk konsep awal, sementara memenuhi syarat-syarat yang membolehkan ia dibenarkan untuk kegunaan jalanraya.
“Kami selalu bersungguh bahawa Projek Jaguar C-X75 akan menarik perhatian di jalanan seperti mana ia dalam bentuk konsep,” kata pengarah rekabentuk Jaguar Ian Callum. “Ini akan menjadi salah satu Jaguar yang terbaik yang pernah dihasilkan. Kita harus membuat perubahan untuk membawa kereta ini ke pasaran, tapi saya yakin ia akan mengekalkan semua kesan visual dari konsep asal ..”Idea Projek C-X75 diterima bersempena perayaan 75 tahun Jaguar. Ia bakal menjadi salah satu kereta hebat paling maju di dunia.
Bentuk eksterior pesawat sederhana tubular telah dikekalkan dari kereta konsep. Projek C-X75 mencapai bentuknya yang unik tanpa mengorbankan kecekapan aerodinamik
Jaguar berharap kereta hebat hibryd ini akan menghasilkan pembebasan CO2 sangat rendah, kurang daripada CO2 99g/km, namun mampu mencapai pecutan lebih daripada 200mph.


Menggunakan bateri Regenerasi Kinetic Energy System (KERS), ini akan menjadi salah satu kereta hebat paling cekap di dunia.
Projek C-X75 akan didorong oleh generasi berikutnya dari segi teknologi mesin kecil kuat yang dipertingkatkan.
Projek C-X75 akan menawarkan prestasi yang mengatasi pengeluaran kereta-kereta terpantas di pasaran, sementara mengadaptasi teknologi mutakhir yang sangat ekonomis. Mencapai dibawah tiga saat 0-60mph dan kelajuan tertinggi lebih dari 200mph. Terpenting sekali, prestasi ini dihasilkan bersama pembebasan asap sangat rendah, kurang daripada CO2 99g/km, terima kasih kepada pembinaan ringan dan teknologi mutakhir powertrain.
Pecutan tertinggi lebih dari 200mph, 0-60mph dalam waktu kurang dari 3 saat dan 0-100mph dalam masa kurang dari 6 saat.
Suatu sistem bahagian bawah badan kereta menggabungkan aerofoil bergerak dan kawalan arah dari pembebasan gas buangan untuk memastikan downforce maksima dan rintangan sangat rendah.


Projek C-X75 akan menjadi model marque Inggeris yang paling canggih dewasa ini. Dalam sebuah langkah belum pernah berlaku sebelumnya, Projek C-X75 akan dibina dengan kerjasama Williams F1 yang akan meminjamkan kepakaran teknik mereka dalam perbagai bidang termasuk aerodinamik, pembuatan komposit karbon dan teknologi hibrid.
Pemindahan teknologi antara sukan motort elit dan kereta pengeluaran adalah kunci kejayaan Projek C-X75′s. Chassis kereta hebat ini akan dibuat dari serat karbon ini membuatkan strukturnya sangat ringan tetapi kuat.
Turut membantu dalam peralihan dari kereta konsep ke pengeluaran adalah pilihan powertrain. Sementara Jaguar terus mengembangkan penggunaan turbin mikro, seperti yang ditunjukkan dalam versi konsep. Projek yang sedang berjalan, C-X75 akan menggunakan seni unggul enjin pembakaran dalaman yang sangat dikuatkan yang direka dan dibina untuk ujian terhebat – Formula Satu.


Projek C-X75 akan menggabungkan bateri Regenerasi Kinetic Energy System (KERS), yang dibangunkan di Formula Satu dan sekarang diadaptasi untuk kenderaan pengeluaran. Projek ini akan membuat C-X75 kereta hebat hibrid benar-benar mampu menjalankan kuasa senyap dengan pelbagai pilihan lebih dari 50km.
Kerja sama terbaru dengan Williams F1 akan memaparkan inovasi senireka dan kejuruteraan yang terbaik daripada Inggeris.
Dengan mengadaptasi teknik-teknik pembinaan yang paling canggih, kereta hebat Jaguar yang terbaru akan ringan namun sangat kuat.
Teknologi dan kejuruteraan terasah pada tahap tertinggi sukan permotoran akan dialihkan terus ke Projek C-X75.

0 comments: